SociaalPlusAfstand tot de arbeidsmarkt?

Afstand tot de arbeidsmarkt?

Ook ik heb me eraan schuldig gemaakt.  Sterker nog, uit gewoonte doe ik het nog regelmatig:

Het kwalificeren van onze werknemers als mensen “met een afstand tot de arbeidsmarkt”. Het is immers een lekker afgebakend en bekend begrip.

Maar na inmiddels meer dan 6 jaar als Sociaal Ondernemer ga je bepaalde dingen anders bekijken. En gaan bepaalde termen jeuken zoals dat tegenwoordig heet.

De man in mij bedenkt dan lekker pragmatisch: een afstand is iets tussen twee dingen minimaal. En heen en terug is meestal even ver.

Dus het begrip “een arbeidsmarkt met een afstand tot mensen” is net zo valide als andersom. Iets dat we ook nog eens heel makkelijk kunnen staven met “bewijs”.

Denk aan de moeite die bedrijven hebben personeel te krijgen en vooral te behouden, de talloze uitvallers jong en oud, scheve verhoudingen in inkomens, uitbuiting van werknemers, intimidatie, onveilige werkvloeren, ongezonde arbeidsomstandigheden etc. etc.

De arbeidsmarkt heeft overduidelijk een afstand tot mensen. Quod erat demonstrandum

Fijn dat we dat opgelost hebben! Maar hoe noemen we deze groep mensen dan wel voortaan?

Soms blijkt alcohol wel een oplossing. Dit keer In de vorm van een (overigens heerlijk en aan te raden) pilsje van Brouwerij de 7 deugden in Amsterdam, ook een Sociale Onderneming. Toen ik hun (indrukwekkende) achtergrondverhaal las viel me één zin op hun site bijzonder op, zij spreken over:

 “mensen voor wie op dit moment een baan niet vanzelfsprekend is”

Dit is zoveel mooier, beter en meer waarheid bevattend dat ik vanaf nu ga proberen om “een afstand tot de arbeidsmarkt” consequent te vervangen voor deze omschrijving. Ook het soms tijdelijke karakter wordt erin meegenomen.

Er zijn in de geschiedenis veel beroemde schrijvers geweest die hun inspiratie haalden uit drank. Ik compenseer mijn kleine schrijftalent dan maar door het feit dat ik mijn inspiratie uit een hele brouwerij haal ;-)

Fijne dag!

Ronald

 

Ook zin gekregen om zo’n inclusief en sociaal ( maar vooral erg lekker en uniek pilsje te proberen?  https://de7deugden.nl/

 

  • Lex van Laar

    Top geschreven. En helemaal waar.

  • Ernst Gevaerts

    Wat een leuk en sympathiek bericht heb je over onze brouwerij geschreven. Wij waarderen dat enorm. Vriendelijke groeten Ernst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.