SociaalPlusALLEMAAL ANGST

ALLEMAAL ANGST

In 1974 bracht Robert Long een album uit met het nummer Allemaal Angst.

Inmiddels 46 jaar oud maar nog steeds actueel. Zeer actueel helaas.

We zijn bang. Bang voor  de ziekte Corona, of  bang om beperkt te worden in onze vrijheid. Bang voor onze sociale zekerheid of voor overheidsbemoeienis en meer belastingen. Bang om onze baan te verliezen of voor een burn-out. De keuze is reuze, angst genoeg om vanuit te handelen:

Waarom je nu wel, of juist niet mondkapjes moet dragen. Waarom zwarte Piet discriminatie of een onschuldige traditie is. Waarom homoseksualiteit gewoon is of ongewenst in het onderwijs. Waarom…  afijn, vul zelf je favoriete angst maar in.

En we doen ook nog eens onze stinkende best om vanuit onze eigen angst de anderen te vertellen waarom zij fout zitten. Met de laagdrempeligheid van Social Media is het een eitje om deze polarisering tot het uiterste te drijven. “Wij” zijn immers per definitie goed en slim.  “Zij” zijn vooral erg slecht en bovenal ook nog eens heel dom. En de media? Die vinden uitersten veel interessanter dan gematigdheid. En wat je aandacht geeft groeit. Dus polariseren we met zijn allen steeds verder uit elkaar.

Een jaar of wat geleden kwam ik een quote tegen:

Alles wat je doet doe je of uit angst of uit liefde.

Nu ben ik altijd iemand geweest waar dingen moeten bezinken, zeker als ze de diepere zin van het leven mogelijk raken. Dus deze wijsheid is lang latent aanwezig geweest. Maar begint de laatste tijd wel zijn plek op te eisen.

Wat zou er gebeuren als we ons lieten leiden door liefde in plaats van angst??

Ik wil de komende tijd proberen minder vanuit angst en meer vanuit liefde te handelen.

Doe je mee?

En waarom ik dit schrijf als blog voor SociaalPlus?  Omdat ik daar de afgelopen 3,5 jaar in elk geval één ding geleerd heb: Ik hoef niet bang te zijn dat we niet met de juiste dingen bezig zijn ;-). En dat is al een angstje omgezet in liefde voor onze missie en mensen.

  • Disclaimer : Ik heb natuurlijk boter op mijn hoofd: Ook ik ben dagelijks voor van alles bang. Blijft de klant ondanks zijn kritiekpunten? Praat ik teveel, of zeg ik te weinig? Neem ik de juiste beslissingen? Ben ik wel een goede echtgenoot, vader, vriend, werkgever…… Gelukkig hoef ik met de huidige temperaturen niet bang te zijn dat de boter gaat smelten.

Fijn weekend, vul het met liefde

Ronald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.