SociaalPlusHomo Universalis & de arbeidsmarkt: van Aristoteles tot Borstlap

Homo Universalis & de arbeidsmarkt: van Aristoteles tot Borstlap

Gisteren mocht ik bij het SBI in Doorn een prachtige lezing meemaken van Klaas van Egmond.

Kern, volgens mij, van het verhaal: we moeten af van het extremistische karakter van al onze handelingen en streven naar een stabiel “midden”.

Want of het nu gaat om materialisme, spiritualiteit, religie, politiek of rationaliteit: we lijken wel in alles door te schieten tegenwoordig. Met desastreuze gevolgen. *

En dan is daar het rapport van de commissie Borstlap: bejubeld door velen, en door evenzo velen bekritiseert.

Persoonlijk zou ik de aanbevelingen in dit rapport een kans willen geven. En wel omdat ze uitgaan van het terugbrengen van onze arbeidswaarden naar een flexibelere, minder gepolariseerde  “kern”.

De vormen van arbeidscontracten liggen nu schrijnend ver uit elkaar. Met als gevolg een grote groep mensen die buiten de gewenste waarden leeft die we hooghouden: een stuk zekerheid van bestaan.

Daarnaast moeten we natuurlijk onze arbeidsmarkt toekomstbestendig maken. Want flexibilisering is nodig. Om onze economie draaiend en concurrerend te maken. En de aanbevelingen hiervoor staan ook in het rapport.

Het zou een prachtig begin zijn van het in praktijk brengen van de wijze lessen die we al meer dan 2400 jaar telkens opnieuw lijken te ontdekken….

Ik hoop van harte dat we een beweging naar het midden gaan maken. Religie zonder extremisme, spiritualiteit, maar met beide benen op de grond, materiele overvloed zonder slaaf te worden van je spullen die je een status lijken te geven, rijkdom zonder happy few.

En het besef dat iedereen recht heeft op geluk, deelname aan de maatschappij en een voldoening gevend leven. Alle maatschappij splijtende hokjes weg en iedereen in slechts 1 universeel hokje: het vierkant van de homo universalis..

 

Fijn weekend, Ronald

*Een samenvatting van de lezing vindt u hier:

https://www.klaasvanegmond.nl/wp-content/uploads/2019/09/Samenvatting-HU.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.