SociaalPlusKoekoeksklok

Koekoeksklok

“Ik ben makkelijk vervangbaar” vertelde de sollicitant. “Ik heb niet veel kunnen studeren en kom dus alleen maar in aanmerking voor de onbelangrijke baantjes”. Eigenlijk maakt t niet zoveel uit wat ik doe.

Nu zijn we bij SociaalPlus wel wat gewend als het om sollicitanten gaat. Maar hier moest ik toch even tegenin gaan.

Er zijn namelijk geen onbelangrijke baantjes. Daar wordt, noch in het bedrijfsleven, noch in de openbare sector of de zorg namelijk geld of aandacht aan besteed. Als je wordt betaald is je werk belangrijk. En als er geen geld is maar je zet je vrijwillig  in dan is dat ook belangrijk werk. Punt uit.

Op mijn leeftijd begin je te merken dat je “in herhaling gaat vallen”. Dus nog maar even een vergelijking die ik regelmatig gebruik:

Onze maatschappij is net een koekoeksklok…..

Een prachtig stukje techniek dat alleen maar kan functioneren als alle radertjes en palletjes, groot en klein, meedoen.

Het maakt immers niet uit of je een groot onderdeel, of het allerkleinste weghaalt. In beide gevallen stopt de klok.

Sommigen hebben geluk: Die mogen de koekoek zijn. Ze hoeven maar 1 of 2 keer per uur even naar buiten te komen om in de kamer KOEKOEK te roepen in plaats van continue rondjes te draaien samen met de andere radertjes. Ze mogen tussendoor lekker op hun stokje blijven zitten suffen. In hun eigen huisje, warm en droog.

Het lastige van onze maatschappij is dat iedereen het wél over het vogeltje heeft, maar dat te weinig mensen oog hebben voor de kleine radertjes die dit alles mogelijk maken.

Dus als u nu de volgende keer eens heel trots bent op uw chirurg, denk dan ook eens dat de operatie mede een succes was door de professionele schoonmaker die de operatiekamer veilig houdt.

Of, als u wild enthousiast bent over dat geweldige restaurant, bedenk dan dat schone borden en bestek niet automatisch op uw tafel komen. Daar is een afwashulp voor nodig die begrijpt dat een smetteloze presentatie een belangrijk onderdeel is van de ervaring.

Afijn, u snapt m wel.

Ik kruip dus weer voor een half uurtje in mijn huisje. Met dank aan degenen die het mogelijk maken dat mijn deurtje automatisch achter mij dichtgaat. Helaas ben ik als ondernemer ook vaak radertje en palletje en gewicht en ketting… dus geen tijd om een half uurtje uit te rusten van mijn geroep :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.