SociaalPlusOpperhoofd…

Opperhoofd…

Zo noemt het team mij bij SociaalPlus.

En ik ben trots op deze titel

Zelfs trotser dan op mijn officiële titel die ik moet voeren omdat de KvK en de belastingdienst etc. nu eenmaal geen opperhoofden erkennen.

Natuurlijk als eerste omdat ik iets probeer mee te pikken van illustere voorgangers met dezelfde titel. De edelheid van Winnetou, de verbindingskracht van Tecumseh, het “inzicht” van Chief Seattle, de dapperheid van Touch the Clouds, het niet hiërarchisch leiderschap van Crazy Horse, de diplomatie van Washaki, en ja, ook de ontwapende nieuwsgierigheid van Klukkluk….. Allemaal eigenschappen om van te leren.

Maar ook omdat het een titel is die ik mezelf niet heb gegeven. Ik heb hem gekregen.

En hopelijk is dat omdat men van een directeur verwacht dat hij vanuit zijn kantoor “top down”  leiding geeft, terwijl een opperhoofd bij Amerikaanse Inheemse stammen toch traditioneel gezien nooit volmondig zei dat hij alleen de leiding heeft. Een mening die ik deel aangezien ik niets ben zonder mijn team. Iedereen is immers nodig voor ons succes.

Een opperhoofd leidde door een voorbeeld te zijn en was meer een ethische dan de effectieve leider die we kennen  uit het Angelsaksische of Rijnlands model. Ethisch leiderschap is een vorm die beter bij mij past. Vandaar dat ik zelf ook “in de lijnen” zit, mijn eigen afwas doe en stofzuig/ schoonmaak wanneer nodig (oké, meestal gedreven door een bezoeker die we krijgen die dag..)

Steven Covey schreef in de zeven eigenschappen van effectief leiderschap over een aantal eigenschappen die een goede leider moet hebben. De Sioux hadden deze eigenschappen echter  al eeuwen als leiderschapswaarden. En toen Covey merkte dat hij te weinig aandacht had besteed aan ethisch leiderschap en het boek “ de achtste eigenschap” hierover schreef hierover bleek uit de veel lagere verkopen dat het geen wijd omarmde leiderschapswens was bij de meeste bedrijven en “executives”

Toch versloeg de ethische, niet hiërarchische leider Crazy Horse de autoritaire leider Custer in de slag bij Little Big Horn (1876)

We blijven dus geloven in de kracht van samen.

We blijven ons inzetten om gezamenlijk het beste uit onszelf te halen

En we blijven eigenwijs vechten voor ons bestaansrecht als Sociale Onderneming. Want ieder mens kan waarde toevoegen en heeft het recht dit te mogen bewijzen.

 

Fijne Pinksterdagen, ik wens jullie de bevlogenheid en de “geest” van verbondenheid toe.

 

PS: Ik ben stiekem heel erg blij dat ik niet de bijnaam heb gekregen van dat andere karakter in Pipo de Clown…

Want Dikke Deur was ook zo maar heel toepasselijk geweest…

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.